Select by location: hoe zit dat met die opties?

Op dit moment wordt in Boekarest hard aan QGIS gewerkt. Een man of twintig (en een enkele dame) zijn hier vrolijk aan het programmeren, overleggen, dingen aan het uitzoeken en documentatie aan het schrijven.

Voorheen heette dit een developer meeting, tegenwoordig is het een contributors meeting: het gaat niet alleen over developers. Dus nu mag ik ook meedoen :-). Dan is het altijd wel de vraag wát je kan bijdragen, als niet-developer. In mijn geval ben ik begonnen met de (voor mij persoonlijk) frustrerende documentatie te verbeteren. Kleine stapjes…

Met een beetje mazzel is de Select by Location binnenkort wat beter uitgewerkt in de documentatie (pull request is deze morgen gedaan). Ik vond er tot nu toe niet zoveel goed aan (sterker, ik heb het gebruikt als voorbeeld in mijn presentatie bij FOSS4GNL onder de noemer “wat we van esri kunnen leren“). En als je het niet goed vind, dan mag je het zelf verbeteren! Dus…

Ik heb de verschillende opties wat verder uitgewerkt, die vond ik onverklaarbaar. Interessant, ik heb er een (cross) écht uit moeten zoeken, ben er met behulp van de documentatie van PostGIS uitgekomen, met de QGIS docs lukte het niet eens. En de nieuwe uitleg bevat… een plaatje en echte voorbeelden! En toen ik toch bezig was, heb ik de meest gebruikte opties maar even op een rij gezet:

selectbylocation_operators

Er is nog heel veel documentatie te verbeteren. Als je daar meer over wil weten (en zelf bij wil dragen) dan kan ik er wel eens meer over vertellen. Zeker het proces van Github leren kennen is voor een niet-programmeur best lastig, maar niet ondoenlijk. Je leert nieuwe dingen, en helpt andere QGIS gebruikers weer verder.

Aanvulling: in de docs staat nu een eerste wijziging: https://docs.qgis.org/testing/en/docs/user_manual/processing_algs/qgis/vectorselection.html#select-by-location

Meer weten? erik.meerburg@landgoed.it

2 thoughts on “Select by location: hoe zit dat met die opties?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>