4 thoughts on “(Nederlands) Je eerste 3-D kaart in QGIS 3.0”

 1. Zeer mooie uitleg Jan Willem alleen is onder eigenschappen > transparantie het item “Geen data” niet aan te vinken zoals alle items op het blad.

 2. Deze optie heeft geen vinkje, je moet gewoon de beschreven waarde (-3.4028234663852886e+38) in het tekstveld erachter plakken. Als dat niet lukt, dan heb je waarschijnlijk niet de WCS service van de AHN2_5m geladen in de PDOK Plugin. Dat luistert nauw! Veel succes,
  JWvA

 3. Het is inderdaad een leuke functie en heel makkelijk. Maar ik loop tegen een ander probleem aan, nl de rendering. Dat zit ook in QGis2.x en ook in de platte versie.

  Als ik een wms neem, bijvoorbeeld opentopo of brt, dan worden deze heel mooi getekend op de nette schalen 10.000 of 50.000 of 12.500 etc. Maar als ik willekeurig inzoom, dan krijg ik een ‘vieze bende’ ofwel gepixelde letters en randen.

  Hoe rendert QGIS en waar kan ik het instellen? Ik heb de rendering options bekenen en daar lijken geen vreemde dingen in te zitten. instellingen aanpassen had ook geen verbeterd effect. Het zal toch niet komen door mijn videokaart, dan zouden de wms-en en andere plaatjes altijd slecht moeten zijn…

 4. Klopt, tiles worden op andere schalen dan 1:3175 en factoren daarvan korrelig gerenderd. Er is wel wat aan te doen.
  Bij eigenschappen van zo’n laag, onderdeel “Stijl”, zie je “Resample” staan. Dat staat nu steeds op Nearest neighbour. Ga daar eens mee spelen. QGIS heeft nog wel een bug dat als je smooth rendert, hij een zoomniveau te weinig toont waardoor de kaart alsnog niet goed leesbaar is.
  Alternatief is dat je, als je de PDOK plugin hebt, je bij menu “Beeld”, dan “panelen” de tegelschaal schuiver selecteert. Dan zou je kaartbeeld scherp moeten zijn en blijven. Helaas doet die het ook nog niet altijd goed, heb ik gemerkt.
  Blijft dus behelpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>