Zelf met de BGT in QGIS werken

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) begint al aardig gevuld te raken. Deze open overheidsdata wordt 2x per maand aangeboden door NLExtract in PostGIS formaat. Zie: http://data.nlextract.nl/bgt/postgis/ . Het PostGIS backup bestand is inmiddels gegroeid naar zo’n 12 Gigabyte.

Je kunt dit bestand in QGIS gebruiken als je zelf PostgreSQL met de PostGIS extensie hebt geïnstalleerd. Zie hiervoor https://www.postgresql.org/ . Kies bij de installatie een handig wachtwoord voor de gebruiker ‘postgres’. Vergeet niet na installatie Stackbuilder te activeren om de Postgis extensie beschikbaar te krijgen. In de PgAdmin tool maak je dan een nieuwe database aan genaamd ‘bgt’. Daarin maak je een nieuw schema ‘latest’. Denk ook hierbij weer aan het toevoegen van de Postgis extensie. Vervolgens kun je op de database titel kiezen voor “restore” en kies je de NLExtract BGT dump. Na 30-40 minuten stampen heb je de gehele BGT tot je beschikking in QGIS. Maar ja, hoe visualiseer je die?

In de OpenTopo kaarten (www.opentopo.nl) zie je hoe ik de BGT visualiseer op het schaalniveau van 3200 pix/km. Deze visualisatie (althans, de BGT elementen daarin, ik gebruik ook OSM en Top10NL) kun je nu zelf ook gebruiken, via een speciaal door mij samengesteld QGIS BGT projectbestand.

Download daarvoor deze zipfile op imergis.nl. Je vindt daarin een QGIS projectbestand en twee SVG plaatjes. Plaats de plaatjes in een mapje “SVG” dat een submap is van waar je projectbestanden staan. Open het QGIS projectbestand in een tekst editor zoals Notepad++ en doe een “Find & Replace” op het wachtwoord, dat nu nog bestaat uit sterretjes. Bestand bewaren en in QGIS openen. Je zou zoiets als het volgende moeten zien:

zelfbgt1

Hierbij zit dus geen schaduwreliëf en geen labels, want die haal ik uit andere bronnen. Je hebt echter wel de volledige BGT van Nederland onder handbereik. Let op, deze visualisatie is bedoeld voor een schaal van 3200 pix/km op 96 dpi, dus in QGIS ongeveer 1:1180. Je kunt in- en uitzoomen wat je wilt, maar dat geeft misschien niet altijd het gewenste beeld. Je hebt in elk geval wel een basis om mee te werken.

Veel plezier ermee. Vragen? Stuur me een e-mail.

– Jan-Willem van Aalst

3 thoughts on “Zelf met de BGT in QGIS werken”

  1. Onlangs heb ik PostgreSQL geïnstalleerd met Postgis. De BAG en BGT heb ik ingelezen in de database en vanuit Qgis kan ik verbinding maken en lagen aanwijzen die ik in de viewer wil zien.
    Als ik het project bestand uit dit bericht download dan krijg ik bij inladen van het project 67 probleemlagen op te lossen. Het probleem lijkt niet in de verbinding te zitten omdat die vergelijkbaar is met de andere verbinding. Met notepad++ het password weggehaald maar dat werkt niet. Volgens mij moet port-5432 zijn port=5432 maar dat helpt ook niet.
    Want kan de reden zijn dat Qgis weigert de lagen in te laden? Misschien een versieconflict? Ik heb Qgis 2.18.16, postgres 10.2 met pgAdmin4 2.1.

    1. Hallo, sinds 2018 heten de geometrie-velden in de BGT PostGIS NL-Extract dump anders (het waarom voert te ver om dat hier uit te leggen). Dat betekent dat ik mijn QGIS BGT projectbestand nog moet aanpassen. Dit moet ik gaan inplannen, ik hoop daar binnen een week aan toe te komen.

      1. Zojuist een nieuwe versie van de zipfile met het QGIS BGT project geplaatst. De downloadlink blijft hetzelfde. Je vindt in de zipfile twee QGIS projectbestanden: v35 voor de PostGIS BGT dumps van vóór 2018, en een v42 voor de PostGIS BGT dumps vanaf 2018.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>