Aanpassen van de vaste schalen plus nieuwe PDOK services

Nieuwe PDOK services

Ten eerste: PDOK heeft een aantal nieuwe services ingevoerd de laatste maanden, en ik had die nog niet toegevoegd aan de plugin. Nu wel, en ze zijn beschikbaar voor de plugin, zonder een nieuwe versie van de plugin te installeren.

Ga in de dialoog naar het tabblad ‘Extra’ en gebruik daar de knop ‘Check services’. De plugin zal een nieuw laagbestand proberen op te halen en gebruiken.

PdokServicesPlugin_201

Als dat goed gaat schiet je van 2782 beschikbare layers naar meer dan 5000(!) lagen: de service die de meeste lagen toevoegd zijn de ‘Habitatrichtlijnen verspreiding’, typen en soorten. Dus heb je je altijd al eens afgevraagd wat het verspreidingsgebied is van de ‘Grijze Grootoor Vleermuis’, dan heb je die nu als WMS en WFS beschikbaar :-)

Verder zijn er een paar nieuw referentiekaartlagen bijgekomen: een ‘pastel’ kleurige en een tijdelijk grijze. Verder is NOK2014 beschikbaar, nieuw Spoorwegenlagen, iets met Schelpdierwater, Vogelrichtlijn verspreiding van soorten, Verkeersscheidingsstelsel en Publiek rechtelijke beperkingen.. In ieder geval: plezier ermee.

Aangepaste vaste schalen

In de statusbar van QGIS is er een Schaal/Scale dropdown waarmee je QGIS direkt naar een bepaalde schaal kan zetten. Standaard bevat die schalen lopend van 1:500 naar 1:1.000.000.

Selection_202

Als je echter de brtachtergrondkaart of de luchtfoto’s van PDOK gebruikt, en je maakt gebruik van de door QGIS vastgestelde schalen, dan krijg je dit:

wrongscale

Onscherpte van de tegels omdat de WMTS tileschema schalen die gelijklopen met de mooie historisch kaartschalen die QGIS nog in de dropdown heeft staan.

Nu is het mogelijk bij QGIS om ZELF te bepalen welke schalen in de dropdown staan. Ga via Settings/Options naar tabje Map Tools en verwijder door op het rode ‘minnetje’ te klikken alle daar aanwezige schalen. Een ‘schaalconfiguratie’ in QGIS bestaat uit een eenvoudig XML-bestand. Download hier: zip met schaalbestanden
twee PDOK voorbeelden door ze ergens uit te pakken. Probeer ze beide eens uit: door op de knop met het mapje te klikken kun je bv het bestandje nltilescales.xml openen. Je hebt dan in dropdown alle schalen zoals die te vinden zijn in dit Geonovum bestand.

Een andere manier is om de een PDOK WMTS laag te laden, aktief te maken en dan de ’tile scale’ of ‘schaalschuif’ te voorschijn te halen. Door op een van de schaalstreeptjes te klikken zal QGIS de schaal pakken zoals die in het capabilitiesdocument zijn gedefinieerd.

tilescale

Het vreemde nu is dat dit andere schalen zijn dan die in het Geonovum bestand zijn. Ik heb een tweede xml bestand in het zipje gestopt: nlscales.xml en DIE bevat de schalen die QGIS bepaalt als je gebruikt maakt van de tile scale.

Dit geeft eigenlijk de beste resulaten: rightscale.

Op deze manier kun je dus zonder gebruikt te maken van de tile scale gewoon naar een scherpe achtergrondkaartschaal zoomen.
Je zou natuurlijk ook nog een aantal tussenliggende schalen eruit kunnen laten. Door bijvoorbeeld alleen je favoriete schalen op te nemen. Elke kaartvisualisatie heeft wel een aantal schaalnivo’s die niet helemaal mooi zijn.

Moraal van het verhaal: bepaal ZELF je schalen. Happy QGIS-ing!

6 thoughts on “Aanpassen van de vaste schalen plus nieuwe PDOK services”

 1. In mijn QGIS window zijn de letters goed leesbaar dankzij deze tips. Ik krijg het in mijn printomgeving/pdf echter niet voor elkaar om leesbare straatnamen te krijgen. Heb je daar misschien ook nog een advies voor?

  1. Hi Wisse,

   dat is een inherent probleem aan het gebruik van WMTS services voor printing: de ’tiles’ van de images staan al klaar, je kunt niet net zoals aan een WMS een hogere resolutie opvragen voor een plaatje.
   Soms probeert men dan tegels van een hoger schaalnivo samen te voegen, maar dat verandert weer je kaartbeeld.

   Ik heb zelf wel eens een mapproxy geplaatst VOOR een WMTS server, die gedraagt zich dan als WMS, en probeert dan hogere resolutie images te maken van de images van de WMTS.

   Maar de beste oplossing vind ik nog altijd om zelf een dataset met styling beschikbaar te hebben in QGIS, bijvoorbeeld door top10nl-data, OSM -ata of BAG-data in te lezen in QGIS en dat te stylen.
   Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welk schaalnivo je nodig hebt, maar zeker voor tot 1:40000 is zoiets dan bruikbaar.

 2. Bedankt voor je antwoord Richard. Ik heb in de QGIS manual gevonden hoe ik OSM data kan inladen. Als ik de OSM lagen open zijn dit nogal ‘ruwe weergaves’. Zijn er standaard stijlen beschikbaar die al enigszins gestyled zijn als een topografische kaart zoals de BRT kaart?

 3. Ha Richard,

  Kan het zijn dat er iets is veranderd rond de PDOK-plugin? Als ik nu (QGIS 2.10, PDOK plugin voor de zekerheid geherinstalleerd en nieuwste lijst) de PAG panden WFS wil gebruiken dan worden er random 15000 ingeladen, in plaats van precies die die in de view aanwezig zijn.

  Gisteren zag ik bij Willem (2.8 op Linux) dat zijn PDOK plugin nog het oude gedrag vertoont. Bij mij is het op twee computers (2.10 zowel op Windows als Mac) wel mis…

  Workaround is natuurlijk mogelijk via een ‘gewone’ WFS, maar die in de PDOK plugin werkte juist zo lekker, automagisch steeds verversend… Enig idee?

 4. Mmm, ik kan het hier idd reproduceren. Nee de plugin is niet verandert, maar de WFS provider van QGIS wel:

  https://github.com/qgis/QGIS/blob/master/src/providers/wfs/qgswfsprovider.cpp

  Kijk maar eens via ‘blame’ wat er is gebeurd met het cache deel.

  Voorheen betekende het meesturen van ‘&BBOX’ dat je non-cached bedoelde, dat is nu blijkbaar veranderd. Als je er een issue voor aanmaakt, kijk ik er bij de volgende release naar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>