Gebruik van het Vlaamse geografische dataportaal Geopunt in QGIS

Geopunt website

Geopunt is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie in Vlaanderen. Naast een online viewer, is er een uitgebreide catalogus beschikbaar van waaruit data kan gedownload worden. Heel wat data zijn vrij te downloaden (bv. de orthofoto’s), andere data zijn beschikbaar afhankelijk va je gebruikersprofiel (bv. de bodemkaart).

Downloaden via de Geopunt4Qgis plugin

Geopunt heeft nu ook een plugin voor QGIS. Na de installatie van de plugin vind je onderstaande icoontjes terug in de menubalk:

geopunt4qgis_menu

Hoewel je via deze plugin ook adressen, POI’s en wegenwerken kan opzoeken, vind ik de mogelijkheid om de Geopunt catalogus te doorzoeken vanuit Qgis (laatste icoontje) zijn grootste troef. Vanuit een pop-up venster kan je zoeken doorheen alle geopunt data. Deze data kan je dan rechtstreeks toevoegen als WMS of WFS, of downloaden. Wanneer je kiest voor downloaden, kom je op de respectieve downloadpagina van geopunt of agiv terecht. In het geval van vectordata, kies je voor de shapefile.

Legende voor shapefiles

QGIS kan goed overweg met shapefiles (.shp), maar niet met de bijhorende ESRI legende (.lyr of .avl). Het gevolg is dat je laag wordt ingeladen zonder de gewenste opmaak (alle polygonen hebben dezelfde kleur en een zwarte rand):

bodemkaart_voor
De shapefile van de bodemkaart van Vlaanderen, geopend in QGIS

Je zal nu zelf een legende moeten maken via het stijlmenu in het dialoogvenster vectoreigenschappen. Kies voor ‘categorized’ in het geval van een discrete variabele en verwijs naar de juiste datakolom. Nu klik je op ‘classify’. Alle kolomwaarden krijgen andere kleur. Deze kun je nu zelf gaan aanpassen. In de laatste versie van QGIS (2.6), kan de handige nieuwe ‘color picker’ je daarbij helpen.

Picture3
De Color picker in het Style menu

Open vervolgens een voorbeeldkaart (bv. een pdf) in een apart venster, en klik voor elke categorie het juiste kleur aan op de kaart. De bodemkaart ziet er nu net zo uit als het origineel:

bodemkaart_na
De bodemkaart van Vlaanderen met nagebootste legende

De legende kan je opslaan via ‘save style’. Kies voor QGIS Layer Style File (.qml) voor al je toekomstige projecten en om te delen met andere QGIS gebruikers. Mijn .qml legendes voor de bodemkaart en de biologische waarderingskaart (BWK2) van Vlaanderen kan je hier downloaden. Hopelijk stelt de Agiv ze binnen afzienbare tijd ook beschikbaar via Geopunt!

11 thoughts on “Gebruik van het Vlaamse geografische dataportaal Geopunt in QGIS”

  1. No, I haven’t.

   I really hope agiv will provide these in the future! For now, it would be great if we could share .qml files ourselves. If you have .qml files for agiv/geopunt data, I guess Richard could upload them to the zip folder linked in this article.

 1. .qml files aren’t supported, sld’s can be created from lyr files (using geocat or arc2earth) and qgis can use these as well.
  Maybe we can pitch this to AGIV.
  Its an ogc standard, so that will be an extra argument.

  1. Great idea! .sld should work. I wasn’t aware that this is the OGC standard. I have access to ArcGIS via university network (not locally installed), but installing arc2earth is not possible there. Is Geocat an ArcGIS plugin as well?

   What is the best solution? I might ask my admin to install ArcGIS locally and one of these plugins. Yet, in an ideal world, AGIV would provide us with .sld files.

 2. waar moet ik de geopunt4QIS folder plaatsen nadat ik de plug in heb gedownload ? Ik werk met een mac, besturingssysteem Yosemite en QGIS Brighton 2.6

  1. Dag Marleen,

   Alles wat je moet doen is de plugin installeren via het QGIS menu: “Plugins” – “Manage and Install Plugins”.
   Ik werk niet met Mac, maar volgens mij werkt dat net hetzelfde als onder Linux of Windows.

   groeten,
   Andreas

 3. Geachte heer/mevrouw,

  In mijn printomgeving zie ik nu ineens een groot rood kruis verschijnen en ik krijg hem niet weg. Ik kan nu niet meer verder typen.

  Groetjes,

  Joey student Watermanagement

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>